14 Mayıs 2009 Perşembe

Her 10 öğrenciden 3'ü sigarayı denemiş

14 Mayıs 2009 19:07

MANİSA İl Tütün Kurulu, 31 Mayıs'taki ‘Sigarayı Bırakma Günü'nde yapılacak etkinlikleri belirlemek ve 19 Temmuz 2009 tarihinde kahve, birahane ve barlarda uygulamaya geçecek konulacak sigara içme yasağının ön çalışması için Manisa Sağlık İl Müdürlüğü'nde bir araya geldi. Toplantıya sunulan anket çalışmasında ise, 10 öğrenciden 3'ünün sigarayı 1 kez bile olsa denediği ortaya çıktı.
Toplantının başkanlığını yapan Vali Yardımcısı Salih Gürhan, sigara ile ilgili olarak 19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren uygulamaya geçen 4207 sayılı kanun gereğince bu zamana kadar sadece denetlediklerini, cezai işlem yapamadıklarını söyledi. Gürhan, “Bireysel değil toplumsal çalışma yaptık. Artık sigaranın zararlarını anlatmanın anlamı yok. Kanun yürürlüğe girdiği günden bu zamana kadar yaptığımız denetimlerin hiçbirinde cezai işlem uygulamadık. Geçen süreçte gözleme ve dinleme pozisyonundaydık. Yaptığımız denetimlerde 1 ambulans şoförünün, 1 minibüsçünün sigara içtiğini gördük. Ama sadece uyarıda bulunduk. Sempatik olarak vatandaşımıza yaklaşık. Ama bu sempatiklik 19 Temmuz 2009 tarihinden sonra bitiyor” dedi.
Bu tarihten sonra ağır yükümlülükler geleceğini ve artık devletin ‘antipatik’ yüzünün görünmeye başlayacağını kaydeden Gürhan, “Cezai işlem uygulayacağız. 19 Temmuz 2009'dan itibaren birahane, bar ve kahvelerde sigara içmek yasak. Hangi kurum, kuruluş, işyeri olursa olsun yasağa uymazsa para cezası uygulayacağız.”
Bu tarihinin sigarayı bırakma konusunda dönüm noktası olacağını söyleyen Gürhan, yasak olan yerlerde sigara içenlere 69 TL ceza bulunduğunu anlatırken “Yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumluları, işletme izni veren kurum tarafından yazılı olarak uyarılacak. Uyarıya rağmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında mahalli mülki amiri tarafından 560 TL’den 5 bin 600 TL’ye kadar idari para cezası ile cezanlandırılacaktır. Ayrıca işyerlerinde, kamu kurum ve kuruşlarda ‘Sigara İçilmez Levhası’ bulundurmayanlara bin 200 TL parasal cezai işlem uygulanacak” dedi.
Manisa İl Tütün Kurulu üyesi CBÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim görevlisi Dr. Gökben Yaslı, il merkezinde liseler arasında yaptığı anket çalışmasının sonuçlarını katılımcılara sundu.
Dr. Yaslı, Cumhuriyet, Manisa ve Polinas Endüstri Meslek Lisesi'nde 1739 öğrenciyi kapsayan ankette, her 10 öğrenciden 32ünün hayatında 1 kere bile olsa sigara denediğinin ortaya çıktığını söyledi. Yaslı, “15 yaş grubunda kız öğrencilerin yüzde 34'ü, erkek öğrencilerin yüzde 32,6'sı, 16 yaşta kızların yüzde 35,7, erkeklerin yüzde 35,3'ü ve 17 yaş grubunda kızların yüzde 30,2'si erkeklerin de yüzde 32,2'si hayatında bir defaya mahsus sigara içmişler. Görülüyor ki Manisa'da 10 öğrencimizden 3’ü hayatında en az bir defa sigara ile tanışmış” dedi. (AA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder